18 Nisan 2012 Çarşamba

Belgeler 2.Dönem 2.Yazılı


http://bilgistok.blogspot.com.tr/
KARAYOLU TAŞIMA SÖZLEŞMESİ (CMR ROAD WAYBİLL)

Uluslararası alanda kara yolu taşıma işlemlerinde yasal dayanak CMR sözleşmesidir. Tüm ülkelerde ortak geçerliliği olan sözleşmedir. Kamyon konşimentosu (Truck bill of loading) da denilen bu belge kamyon veya tır ile yapılan uluslararası taşımacılıkta CMR gereğince düzenlenen bir taşıma sözleşmesidir. Bu anlaşma kapsamında malla ilgili hasar, kayıp, zarar ve gecikmelerde gönderen-taşıyan-alıcı arasında sorumluluk ve yükümlülükleri belirten bir sözleşme yapılmaktadır.

13 Nisan 2012 Cuma

Gümrük 2.Dönem 2.Yazılı

http://bilgistok.blogspot.com.tr/

GÜMRÜKLERDE TESÇİL SONRASI HAT ÇEŞİTLERİ
    
Kırmızı Hat: Tescil işleminden sonra çıkan hat kırmızı ise muane memuru tarafından malların ve evrakların kontrolü yapılır.

Sarı Hat: Tescil işleminden sonra çıkan hat sarı ise muane memuru tarafından evrakların kontrolü yapılır.

Mavi Hat: Tescil işleminden sonra çıkan hat mavi ise evrakların sonradan kontrol edilmesi söz konusudur. İşlemler sırasında evraklar eksik olsa dahi işlemler durmaz, sonradan tamamlanmak üzere devam eder. Eğer mavi hat sahibi firma 3 kez evrakların sonradan tamamlayıp gümrük idaresine vermez ise ve 3 kez ceza yerse mavi hat belgesi iptal olur. (Mavi hat belgesi 2 Yıl Sürelidir.)

6 Nisan 2012 Cuma

11.Sınıf Edebiyat 2.Dönem 2.Yazılı

http://bilgistok.blogspot.com.tr/

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ

-Milli edebiyat 1911’ de Selanik de çıkan “Genç Kalemler” dergisinin etkisiyle başlar. Özellikle Ömer Seyfettin’in yazmış olduğu “Yeni Lisan” makalesinin etkisiyle başlamıştır.  

ÖZELLİKLERİ:
-Sanat-Toplum için, millet içindir anlayışı vardır.
-Bu dönemde dil sadeleştirilmiştir. Dilimizde karşılığı olmayan Arapça-Farsça kelimeler dışında yabancı kelimler kullanılmayacaktı.
 -Aruz yerine hece ölçüsü kullanılmıştır. Halk edebiyatı nazım birimi kullanılmış en çok kullanılanı da dörtlüktür. 
-Süslü sanatlı söyleyişten uzak durmuşlardır. İstanbul ağzı esas alınmıştır.
-Bu dönemde konu olarak Anadolu’nun içinde bulunduğu durum, Anadolu insanı, Savaş ve Türkçülük konuları işlenmiştir. Mekân olarak daha çok Anadolu’dur.

11.Sınıf Taşıma Modelleri 2.Dönem 2.Yazılı

http://bilgistok.blogspot.com.tr/

HİZMET TÜRÜNE GÖRE DENİZ TAŞIMACILIĞI 
1)Liner Taşımacılığı: Düzenli, sürekli ve belli bir tarifeye göre yapılan taşımacılık türüdür. Bu taşımacılık türünde zamanlama esastır.

2)Tramp Taşımacılığı: Eşyanın durumuna göre yapılan taşımacılıktır.

2 Nisan 2012 Pazartesi

10.Sınıf Mesleki Gelişim 2.Dönem 1.Yazılı

http://bilgistok.blogspot.com.tr/

ÇALIŞMA PROGRAMI HAZIRLAMAK

İş fikrinin belirlen meşinde, işin kurulması, ürün ve hizmetlerin ilk müşterilere ulaştırılmasına kadar geçen tüm süreçte yer alan araştırmalar, planlamalar ve uygulamalar eksiksiz ve gerektiği kapsamda yapılmalıdır.

1 Nisan 2012 Pazar

10.Sınıf Depo 2.Dönem 1.Yazılı

http://bilgistok.blogspot.com.tr/

DEPODA MAL ELLEÇLEME İÇİN ÖZEL ALANLAR

Mal elleçlemesi için depolarda elleçlemeyi kolaylaştıracak ayrı alanlar tasarlanmalıdır. Bu alanlar tasarlanırken maliyet unsuru da göz önüne alınmalı, verilen karar amaca uygunluk taşımalıdır. Depo hacminin verimli kullanımı, depodaki insan gücü ve elleçleme masraflarının minimize edilmesi için depolama stratejisi belirlenmelidir.